Меню сайту
Категорії розділу
Софт [2]
Новини софту. Релізи програм.
Розваги [11]
Гумор, розваги і все що не пов'язано з софтом :)
Плаґіни для Total Commander [2]
Плаґіни для Total Commander
Новини сайту [5]
все що пов'язано з роботою сайту
Ств.свою збірку Total Commander [2]
Статті по створенню своєї збірки Total Commander
Total Commander UA [9]
релізи, новини і т.д.
Міні-чат
Наше опитування
Новий дизайн сайту
Всього відповідей: 64
Статистика
каталог сайтів





Rambler's Top100





МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов













Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Липень » 12 » Потрапили в мережу. Як в Україну прийшов інтернет
Потрапили в мережу. Як в Україну прийшов інтернет
23:25


Під шум модемів в середині 90-х в країну прийшов інтернет, до невпізнання змінив життя українців, - згадує журнал Фокус у спецпроекті 20 +20

2 грудня 1992 українські газети писали про наслідки відставки голови Нацбанку Вадима Гетьмана, торгівлі безкоштовними путівками для чорнобильських дітей, повернення афганських біженців з Ірану і підкрався антициклоні. Непоміченою пройшла лише новину про те, що напередодні України отримала національний домен в інтернеті -. UA. І дарма: в наступні десятиліття український інтернет змінив життя мільйонів. Виросли покоління, насилу здатні написати від руки заяву, при цьому набирають тексти в онлайні з скорострільністю професійної друкарки. Не знають, як виглядає бібліотека, зате в лічені хвилини здатні знайти інформацію на будь-яку тему. Нарешті, вміють, не відходячи від монітора, придбати співрозмовників по всьому світу.


Перші з перших


В епоху незалежності України увійшла з трьома точками доступу в мережу, в тому числі у столичному Палаці піонерів і школярів. Один із піонерів українського інтернету Сергій Писарєв згадує: «Це були страшно веселі часи. Зайшовши в офіс в 3-4 години ночі (а в Штатах тоді якраз був день), можна було побачити гору недопалків і групу довговолосих неголених молодих програмістів. Вони заходилися від сміху, оскільки жартували з собі подібними на іншому березі Атлантики. Це були смішні інтерфейси, ніякого веба ще не було в помині. Електронна пошта тоді була інтернетом ». За словами керівника цього вузла Юрія Муравйова, першими клієнтами стали банкіри, біржовики і, як не дивно, лікарі клініки Охматдит, тобто ті, хто потребував спілкуванні із зарубіжними колегами: «Днем комп'ютер раз на годину зв'язувався з московським вузлом (Інституту імені Курчатова ), ми брали пошту і передавали її адресатам ». Ще дві точки, де можна було приймати і передавати електронну пошту, організували в київському «Технософт» і на Харківській телеграфно-телефонної станції. В обох випадках спочатку мова йшла про вузли, що входять до Relcom, - єдину тоді мережу на території країн колишнього Союзу.


«Листи збиралися в чергу, потім ця черга одним махом передавалася. Можна було послати лист і через кілька годин отримати на нього відповідь. Передавалося все по телефонних дротах, а потім був запущений виділений канал », - розповідає Дмитро Кохманюк, сьогодні адміністратор домену UA ..


Перша в Україну виділена лінія в 1993 році з'явилася в Харкові. «У мене у вухах досі шум додзвонюється домашнього модему, - згадує юзер зі стажем Ігор Васьковський. - Пам'ятаю, перше бажання - завантажити і зберегти на диску свого 386-го IBM якомога більше всього ». Інше спогад - спроби сусідів закликати Ігоря до порядку: через регулярних дозвоном модему телефон на блокіратор був зайнятий вдень і вночі.


Фідо назавжди


«Пам'ятаєте фільм« Людина з бульвару Капуцинів »? - Цікавиться Сергій Жигалін, фанат всесвітньої комп'ютерної мережі Фідонет. - Той епізод, де на місце романтичному любителю сінематографа містеру Фесту приходить пройдисвіт містер Секонд ». На думку Сергія, так трапилося і з інтернетом: ідея, яка могла об'єднати людство, з часом комерціалізувати, а на зміну романтикам прийшли бізнесмени. Останній острівець безкорисливості і соціальної рівності, стверджує Жигалін, це витіснений сьогодні на периферію Фідонет.


Мережа, символом якої стала собака з дискетою в зубах (Фідо - така ж поширена в США кличка собаки, як у нас Шарик або Тузик), в 1984 році створили американці Том Дженнінгс і Джон Меділ. Фідонет не є частиною інтернету, а для доступу до нього не потрібні провайдери - будь-який бажаючий може безкоштовно підключитися. У Фідо немає реклами і спаму. За допомогою цієї мережі можна обмінюватися поштою, проводити електронні та файлові конференції. У 1995 році мережа налічувала близько 40 тисяч вузлів по всьому світу, проте з розвитком інтернету та соціальних мереж популярність Фідо поступово зійшла нанівець.


Проте найвідданіші прихильники використовують її до цих пір. На думку Сергія Жигаліна, переваги аматорської мережі очевидні: вузьке коло спілкування, легкість підключення, чітко прописані правила, доброзичливість учасників, багато з яких знайомі один з одним особисто, впорядкованість в порівнянні з інтернетом, все більше нагадує гігантську звалище інформації. Фідонет породив і власну субкультуру - сленг, анекдоти та пісні.


Homo користувачів


«Для тих, кому сьогодні двадцять, мережа - явище з того ж ряду, що схід і захід або пори року, - міркує історик Валентина Конкіна. - Сьогодні неможливо уявити епоху, коли за книгами йшли до бібліотек, листи писали від руки, а новини дізнавалися з «останніх вістей». Повністю змінилися підходи до таких речей, як спілкування, авторське право, приватне життя. Інтернет породив свою версію мови. Нарешті, найголовніше - він дозволяє представити свої таланти людству без посередників. Оборот «невизнаний геній» стає безглуздям - чимось на зразок «гарячого снігу». Геній в епоху інтернету не може бути невизнаним ».


За час свого існування український інтернет не тільки змінив життя, а й виявив завидну стійкість у відносинах з владою, які час від часу намагаються прибрати його до рук. «Саме завдяки інтернету за часів темників змогло отримати такого розголосу справа Гонгадзе, - згадує Ігор Васьковський. - Не випадково Леонід Кучма колись назвав мережу кілером, а держава досі не залишає спроб взяти на себе управління доменом UA, адміністраторами якого з 1994 року є приватні особи »..


На питання про те, яким стане інтернет через півстоліття, Ігор детально говорить про стирання межі між реальністю і віртуальним світом. Він переконаний в тому, що рано чи пізно завдяки мережі зникнуть кордони та митниці, в них не буде сенсу - злочинність також перекочує в інтернет. «З часів появи колеса людство не знало відкриття, яке настільки змінило б життя. Це дорога з одностороннім рухом. Навіть незважаючи на те, що колись можуть збутися прогнози фантастів про бунт машин проти людини », - переконаний Ігор Васьковський.


Повний онлайн


Власник одного з перших в Україні інтернет-магазинів Ігор Свириденко розповів про свій досвід життя в мережі

Про перший мейл
Вперше дізнався про інтернет в 1992 році, коли мені знадобилося терміново переслати в США заповнену анкету. Таку послугу надавали в єдиному місці, і коштувала вона щось близько 10 доларів за лист.


Про перший онлайні
Це було в 1995 році в США і сприймалося як чудо. В Америці саме йшов гучний судовий процес. Вчителька попросила дітей написати домашній твір на тему «Як я люблю тварин», а один з школярів став збирати матеріал у мережі. Через якийсь час батьки застали його за переглядом сайтів з зоофільскім контентом.



Про будинкові мережі
Деякий час в мегаполісах були поширені будинкові мережі. Жителі одного багатоквартирного будинку використовували їх для спілкування та комп'ютерних ігор. Виходу у зовнішній світ вони не мали.


Про нове життя
За 15 років у мережі я встиг забути, що таке черги, не пам'ятаю, як виглядають пошта, авіакаса, бібліотека, супермаркет електроніки. До речі, і дружину я теж знайшов в мережі. П'ять років листувалися, перш ніж вирішили, що непогано б подивитися один одному в очі.


Про недоліки мережевого життя
Інтернет - скандальна середовище. Вони можуть бути пов'язані з технічними помилками, як це сталося в 2003 році, коли через збій на сайті CNN у відкритий доступ потрапили заздалегідь заготовлені некрологи на Рональда Рейгана, Фіделя Кастро, Іоанна Павла II, Нельсона Манделу. Та й історія з WikiLeaks ще довго не дозволить політикам спати спокійно.


Лариса Даниленко, Фокус
Категорія: Розваги | Переглядів: 5996 | Додав: makcim | Теги: интернет, онлайн, 20+20, домен | Рейтинг: 4.5/2 |
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Поділитись в:
Форма входу
Пошук
Лінки
допомогти нам
Ви не зобов'язані.
Але могли б.
Якщо є можливість
допоможіть матеріально розвитку проекту. Реквізити гаманців WebMoney

Z536361860574

R373015687019

U879214523453

E188856618791

Друзі сайту
Фотограф Житомир, Фотограф Киев
 
 
Copyright MyCorp © 2024